El dissabte 14 de 12.30 a 14 hores, dues companyes, d’Azadî Jin i el Comitè de Jineolojî d’Europa, realitzaran un taller sobre “Jineolojî i el moviment de dones kurdes”.


Aquest taller ens aproparà a l’experiència de lluita de les dones que viuen als pobles de Kurdistan com una experiència en la que reconèixer-nos i alliberar-nos.


La lluita de les dones kurdes es va fer visible durant els atacs de l’Estat Islàmic contra Kobane l’any 2014, però la lluita de les dones kurdes té 40 anys d’història. En el moment de la fundació del PKK (Partit dels Treballadors de Kurdistan) hi era present Sakine Cansiz (assassinada el 9 de gener de 2013). Des de la fundació del PKK i fins aleshores, les companyes kurdes han desenvolupat una organització pròpia a les quatre parts del Kurdistan per tal de resistir i proposar alternatives a l’assimilació patriarcal, estatal i capitalista en totes les seves formes.

Què és la Jineolojî?
La Jineolojî és la ciència de les dones i de la vida lliure. Va començar al 2012 amb el moviment de dones kurdes i des d’aleshores s’ha escampat per tot el món. A la Federació Democràtica del Nord de Síria, s’ha convertit en un àmbit oficial del sistema educatiu i s’ensenya a les escoles i la Universitat de Rojava.

Símbol ‘Jineolojî’ al poble comunal de dones de Jinwar

La Jineolojî és una nova ciència que critica la connexió entre l’hegemonia, l’opressió i la ciència. Critica l’hegemonia de l’home en la història, entesa com la base del nostre coneixement del present, però que sempre s’ha intentat utilitzar per a amagar i destruir la història de les dones. La Jineolojî, per tant, vol reinterpretar la mitologia, la religió, la filosofia i la ciència, trobar els vestigis i la veritat de les dones. Ho fa, no només des de la teoria, sinó posant en pràctica diverses estratègies i projectes per aconseguir l’alliberament de la dona i, amb aquest, el de tota la societat.

Azadî Jin Catalunya és un col·lectiu de dones, bolleres, trans i identitats no- binàries inspirat en la Jineolojî, que és la ciència desenvolupada per les dones kurdes a través de la seva lluita per l’alliberament de gènere. Es tracta d’un col·lectiu de solidaritat, difusió d’idees i d’accions, basat en la necessitat de crear un espai autònom per tal de formar-se i coordinar-se amb altres estructures no-mixtes locals. Treballa amb una perspectiva feminista i internacionalista i és un dels seus objectius “recuperar, reconèixer i narrar la nostra història, la que ens han volgut extirpar però que teixint aliances i complicitats ja estem recuperant”.

El Comitè de Jineolojî d’Europa es va crear l’any 2016 amb l’objectiu de portar la Jineolojî a les dones que viuen als territoris d’Europa, oferint-se com una eina d’alliberament que va més enllà de Kurdistan. El Comitè està format per dones kurdes i europees que donen a conèixer la Jineolojî a través de xerrades, seminaris, campaments i diferents materials.

Comments are closed.